Ik dacht dat ik te oud was voor zo’n verandering, totdat ik hoorde over de combinatie van werken én leren in de zorg.

Anja Pols | beroepsbegeleidende leerweg (BBL)

Azora

Ik dacht dat ik te oud was voor zo’n verandering, totdat ik hoorde over de combinatie van werken én leren in de zorg.

Anja Pols | beroepsbegeleidende leerweg (BBL)

Azora

Anja Pols (58) gooit afgelopen augustus het roer om. Ze ruilt haar kantoorbaan in voor werken in de zorg: “Ik dacht dat ik te oud was voor zo’n verandering, totdat ik hoorde over de combinatie van werken én leren in de zorg. Die mogelijkheid maakte me enthousiast.” Anja vertelt over haar ervaringen met de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) binnen Azora.

De ouderenzorg interesseert Anja op jonge leeftijd. “Ik ging vanaf zesjarige leeftijd naar een schippersinternaat, omdat mijn ouders binnenvaartschippers waren. In dat internaat waren ook een kerk, klooster en verzorgingshuis aanwezig. De ramen van het verzorgingshuis grensden aan het plein waar wij als kinderen speelden. Ik vond dat huis heel interessant. Twee keer per week gingen we naar de kerk en na de dienst brachten we de verzorgingshuisbewoners die in een rolstoel zaten, terug naar hun appartement. Dat vond ik het leukste onderdeel van het kerkbezoek. Als jongvolwassene wilde ik graag een opleiding in de activiteitenbegeleiding doen, maar daarvoor was het vak biologie nodig en dat ontbrak op mijn cijferlijst.”

'Mijn leeftijd maakte niet uit, vooral mijn motivatie en interesse waren belangrijk. Nadat ik een dag meeliep op een woning in Den Es, wist ik zeker dat ik de opleiding wilde volgen. Ik adviseer iedereen die interesse heeft in een BBL-traject: loop een dag mee en ervaar of werken in de zorg bij je past.'

Vrijwilligerswerk
Anja doet jarenlang met plezier administratief werk binnen een klein bedrijf in Duiven. Ze heeft er afwisselende werkzaamheden en kent alle collega’s. Ze vertelt: “Het was wel een kantoorbaan, dus ik was altijd binnen en ik zat veel. Daar stoorde ik me soms aan. Ook voelde ik steeds vaker dat ik iets wilde doen voor mijn medemens. Mijn man moedigde me aan om dat gevoel te onderzoeken.” Ze gaat minder uren per week werken en doet vrijwilligerswerk bij Azora in woonzorgcentrum de Bettekamp en verpleeghuis Den Es in Varsseveld. “Het aanbod in vrijwilligerswerk was groot. Door mijn voorkeur voor groepsactiviteiten koos ik uiteindelijk voor het begeleiden van bewoners tijdens koersbal in de Bettekamp en de muziekmiddag in Den Es. Tijdens een muziekmiddag had ik een leuk gesprek met een bewoner. Na afloop bracht ik haar terug naar haar woning en wenste ik haar nog een fijne dag. Daarop draaide ze zich naar me om en vroeg zich verbaasd af wie ik was. Ja, dat kan gebeuren bij mensen met dementie. Ondanks dat ze ons gesprek vergat, had ik wel het gevoel dat ik die middag iets voor haar kon betekenen.”

Beroepsbegeleidende leerweg
Anja doet het vrijwilligerswerk met zóveel plezier dat collega’s binnen Den Es haar vragen of ze in de ouderenzorg wil werken. “Ik dacht dat ik te oud was voor zo’n verandering en dat het voor mij daardoor niet meer mogelijk was. Maar ze spoorden me aan om met de praktijkbegeleider binnen Den Es te praten. De praktijkbegeleider legde me uit dat Azora een tweejarige BBL-opleiding aanbiedt die werken en leren in de zorg mogelijk maakt. Mijn leeftijd maakte niet uit, vooral mijn motivatie en interesse waren belangrijk. Nadat ik een dag meeliep op een woning in Den Es, wist ik zeker dat ik de opleiding wilde volgen. Ik adviseer iedereen die interesse heeft in een BBL-traject: loop een dag mee en ervaar of werken in de zorg bij je past.

 ''Ik ben blij met mijn werkbegeleider, want door haar voelde ik me snel op mijn gemak binnen Gertrudis.'

In augustus 2023 begint Anja met haar BBL-traject. Ze werkt nu 24 uur per week als verzorgende individuele gezondheidszorg (VIG) in woonzorgcentrum en verpleeghuis Gertrudis in ’s-Heerenberg op een afdeling waar mensen met somatische problematiek wonen. “Ik weet nog dat ik Gertrudis voor het eerst binnenstapte en dacht: wat is hier groot. Ik kende niemand en alles was nieuw. Gelukkig wende de omgeving snel.” Naast het werk gaat ze een dag in de week naar school en studeert ze ook thuis. Anja: “Het was lang geleden dat ik naar school ging en in het begin twijfelde ik of ik het wel kon. Ik gaf mezelf daardoor weinig ruimte voor andere activiteiten en was iedere dag met schoolopdrachten bezig. Inmiddels vind ik een betere balans en doe ik ook een dag per week niks voor de opleiding.” De opdrachten gaan goed en met haar werkbegeleider en collega’s werkt ze prettig samen. “Ik doe de schoolopdrachten met steeds meer plezier, omdat ik de bewoners beter ken. Ik ben blij met mijn werkbegeleider, want door haar voelde ik me snel op mijn gemak binnen Gertrudis. In het tweede jaar van de opleiding werk ik op een andere locatie, ik weet alleen nog niet waar.”

 

Voldoening
Anja ervaart veel voldoening in haar werk. Ze legt uit: “Het zijn vaak de kleine dingen. Bijvoorbeeld een bewoner die mijn arm zachtjes vastpakt en zegt dat ze het fijn vindt dat ik er ben, omdat ik naar haar luister. Laatst had een bewoner tranen in haar ogen. Ik ging naast haar zitten, sloeg mijn arm om haar heen en liet haar praten. Na afloop glimlachte ze en zei ze dat ze het fijn vond dat ik er was. Ik vind het andersom fijn dat ik iets voor haar kon betekenen.” Na haar opleiding keert Anja graag terug naar Den Es. “De psychogeriatrische zorg binnen Den Es trekt me, omdat ik daar meer samenzijn met de bewoners ervaar, bijvoorbeeld in de gezamenlijke huiskamer. Ik ervaar graag hoe het is om daar de dagelijkse zorg te verlenen.”

Blijf op de hoogte van nieuwe banen

Meld je nu aan voor een jobalert en mis nooit meer een vacature.
 

Top